Horké oázy relaxace - tipy na návštěvu termálních lázní v blízkém okolí

22.04.2010 11:29

 

Nevlídná zima a předjaří přímo vybízejí k opuštění šedivých studených ulic a alespoň k několika dnům pohody, klidu a rozmazlování. Ideální pro tento účel je návštěva termálních lázní, kde můžete relaxovat s vědomím, že tím svému zdraví děláte neocenitelnou službu. Nabízíme deset tipů na vyhlášené termální lázně v sousedních zemích.

90609_vikZa_lazne (lázně)
Snímek: Archiv
Rakousko
Laa an der Thaya
Termální lázně Laa najdete prakticky hned na česko-rakouské hranici, takže sem při nedostatku času můžete vyjet i na jednodenní výlet. Toto malé a poklidné městečko se moderním lázeňským areálem může pochlubit teprve pár let, čemuž také odpovídá novost a kvalita vybavení. Termální prameny, které v sobě mimo jiné obsahují chlorid a jód, dosahují teploty až dvaačtyřiceti stupňů a jsou vháněny do několika bazénů a bazénků, ve kterých si můžete užívat jejich dobrodiní.
Pokud se do Laa vypravíte v zimním období, můžete si užít netradičního zážitku koupání ve vnějším bazénu s horkou termální vodou i za té nejtužší zimy. Lázně byly postaveny a zařízeny tak, aby vyhovovaly požadavkům rodin s dětmi, takže zábavu vašim ratolestem obstarává tobogán, bublinkové koupele a další atrakce. Oblíbeným lákadlem lázní je solný bazén s podvodní hudbou či termální kino. Samozřejmostí jsou různé druhy saun, masáže, solárium a další relaxační servis.

Jak se tam dostat: Laa an der Thaya, kde se lázně nacházejí, najdete jen několik kilometrů od Znojma na cestě do Vídně.
Ceny: Pokud se rozhodnete pro pouze jednodenní či víkendovou návštěvu lázní a nebudete si chtít platit ubytování, za jednorázovou denní vstupenku pro dospělou osobu zaplatíte 16,50 eura. Jestliže byste v Laa rádi strávili víc dní a užili si opravdové relaxace, můžete volit z několika programů (relaxační, aktivní atd.). Ceny ubytování v lázeňském hotelu, který poskytuje veškerý servis, na který si jen vzpomenete, se pohybuje přibližně od 100 do 170 eur za noc.
Kontakt: Více informací najdete na adrese: www.therme-laa.at. Příjemným bonusem jsou informace v češtině.
Sonnentherme
Termální lázně Sonnentherme leží na rakousko-maďarské hranici a jejich hlavním kapitálem jsou dva minerální prameny, které vyvěrají z hloubky téměř tisíce metrů pod zemským povrchem. Voda, která si svou cestu razí přes vrstvy sedimentů, je bohatá minerály a kromě léčby například pohybových obtíží, poúrazových stavů a kardiovaskulárních obtíží, vám může být užitečná i při chronické únavě, gynekologických obtížích, nebo ke zklidnění nervů.
Sonnentherme nabízejí nepřeberné množství aktivit, ze kterých si musí vybrat opravdu každý. Ať už se sem vypravíte za relaxací, pro získání lepší kondice, z kosmetických důvodů nebo se svými ratolestmi, na výběr tady máte z nejrůznějších tobogánů, vířivek, proudů, koupelí, bazénů, saun, masáží, solárií a zábalů. Lázně navíc nabízejí speciální aktivity podle vašeho výběru, jako je například novorozenecké plavání, dětské programy, vodní cvičení a další. Speciální položkou lázní je tzv. chrám ticha, který je určen opravdu jen k relaxaci a zajišťuje vám, že si přijdete na své i tehdy, pokud si chcete odpočinout od dětského jekotu a cákání.
Jak se tam dostat: Sonnenthermen leží přibližně na polovině cesty z Vídně do Grazu při rakousko-maďarské hranici. Město, ve kterém je objevíte, se jmenuje Lutzmannburg a dostanete se do něj po sjezdu za Wiener Neustadt.
Ceny: Jednorázové denní vstupné pro dospělou osobu činí od 17,50 do 19,50 eura (podle toho, jestli chcete vyrazit pouze do termálního aquaparku, nebo do relaxační zóny). Rodinné vstupné, v případě, že máte dva potomky, vás vyjde na 52,80 eura. Na časově neomezené vstupné včetně všech atrakcí, které Sonnentherme nabízí, si připravte 189 eur.
Kontakt: Další užitečné informace včetně mapy, aktuálních akcí a slev načerpáte na adrese: www.sonnentherme.at

Slovensko
Trenčianské Teplice
Město a lázně Trenčianské Teplice leží v údolí potoka Teplický ve Strážovských vrších. Zdejší léčivé prameny mají teplotu čtyřicet stupňů a mimo jiné obsahují síru, hořčík nebo vápník. Obsah minerálů v léčivých vodách působí zvlášť dobře na pohybové ústrojí a nervy. O tom, že Trenčianské Teplice nejsou jen tak ledajakými lázněmi, svědčí i fakt, že první písemná zmínka o zdejších léčivých pramenech pochází z poloviny třináctého století, což Teplice řadí mezi nejstarší lázně v Evropě. Pokud by se vám náhodou zdálo, že termální prameny jsou pro vaše zdraví málo, lékaři se shodují, že Trenčianské Teplice mají také mimořádně příznivé klimatické podmínky, které jsou pro organismus velmi prospěšné.
Využít tady můžete celou širokou škálu služeb od běžných koupelí, vodoléčby, přes rašelinové a bahenní zábaly, konče saunami, masážemi a dalšími relaxačními atrakcemi. Jestliže se sem vydáte v zimním období, určitě si s sebou přibalte běžky, protože okolí křižuje spousta tras. V létě si potom můžete kromě relaxace užívat procházek, jízdy na kole nebo rozličných sportů.
Jak se tam dostat: Trenčianske Teplice se nacházejí 151 km od Brna. Na dálnici z Bratislavy do Trenčína je značený sjezd přímo na Teplice.
Ceny: Zaleží samozřejmě na tom, jaké procedury či program si zvolíte, v jak vybaveném hotelu chcete bydlet a samozřejmě na sezóně. V zásadě se však ceny hotelů ve městě pohybují od 800 do 1300 Sk za osobu a noc. V této ceně je však zahrnuto ubytování, plná penze, vstupní a výstupní lékařská prohlídka a tři léčebné procedury denně.
Kontakt: Užitečné informace plus kontakty na jednotlivé hotely získáte na adrese: www.trencianske.teplice.sk  

Piešťany
Ačkoli Piešťany patří k neznámějším slovenským lázním vůbec, málokdo ví, že kromě termálních pramenů nabízejí lázně svým návštěvníkům zcela ojedinělý úkaz a léčebnou proceduru, která je evropským unikátem. Jde o neustále se obnovující zásoby léčivého sirného bahna, které se v Piešťanech těží. Nechává se ve speciálních bazénech uzrát další rok a zábaly z něj blahodárně působí na nemoci pohybového aparátu. Naleziště sirného bahna stejně jako léčivé prameny se nacházejí na tzv. lázeňském ostrově, který obklopuje soustava překrásných a udržovaných parků. Sirné prameny v Piešťanech vyvěrají z hloubky dvou tisíc metrů pod zemským povrchem a s jejich pomocí se léčí také nervové onemocnění, úrazy zad, ale také projevy předčasného stárnutí nebo obezita. Prameny dosahují teploty téměř sedmdesáti stupňů a užít si jich můžete buďto v bazénech, nebo vanách.
Jak se tam dostat: Lázně Piešťany leží přibližně na polovině cesty mezi Bratislavou a Trenčínem. Pokud se sem vydáte autem, jeďte po dálnici D1 a sjeďte výjezdem označeným na Piešťany.
Ceny: Stejně jako ve většině ostatních lázeňských měst i v Piešťanech máte na výběr z mnoha druhů ubytování. Ceny za týdenní pobyt pro jednu osobu se pohybuje okolo šesti tisíc slovenských korun, přičemž v ceně je téměř vždy zahrnutý neomezený vstup do bazénu, polopenze a minimálně jedna léčebná procedura denně.
Kontakt: Základní údaje o Piešťanech včetně nabídky hotelů s aktuálními cenami a jednotlivými kontakty získáte na adrese: www.e-slovensko.cz/mista
90609_vikZa_lazne_m (lázně_m)Sklené Teplice
I když možná Sklené Teplice nepatří mezi nejnavštěvovanější lázně na Slovensku, mohou se pochlubit specialitou, která je v rámci Slovenska naprosto ojedinělou. Jde o parní lázeň Parenica, což je vlastně malá jeskyně, kam horké prameny ústí přímo do jeskynního bazénu. Mají teplotu dvaačtyřicet stupňů a obsahují vápenato-sírano-horečnatou vodu, která kromě pohybových a nervových obtíží pomáhá celkové relaxaci organismu. Ve Sklených Teplicích, které jsou mimo jiné vyhlášené i svou sklářskou hutí, prýští v současnosti čtrnáct termálních pramenů, které jsou na povrch přiváděny z hloubky 1600 metrů a teplota některých z nich přesahuje padesát stupňů. Jde zároveň o nejvýznamnější prameny vulkanického pásma. Pokud se vám zachce absolvovat relaxační pobyt ve Sklených Teplicích v zimě, možná vás bude zajímat, že hostům je k dispozici také blízký lyžařský vlek.
Jak se tam dostat: Sklené Teplice najdete v blízkosti Banské Štiavnice. Pokud pojedete ze Štiavnice silnicí číslo 525, odbočte na Podhorie a dalším městečkem na cestě jsou pak Sklené Teplice.
Ceny: Za týdenní pobyt v závislosti na sezóně zaplatíte přibližně od pěti do sedmi tisíc slovenských korun za osobu. V ceně je zahrnuto nejen ubytování a stravování, ale i minimálně jedna léčebná procedura na den. Jednorázové hodinové vstupné do jeskynní sauny Parenice je 100 Sk, vzhledem k tomu, že je ale počet osob, které si tady současně mohou užívat dobrodiní minerálního pramene, omezen na osm, je potřeba se předem objednat.
Kontakt: Ačkoli Sklené Teplice mají svou vlastní stránku, mnohem víc informací, které by se vám coby návštěvníkovi mohly hodit najdete na adrese: www.e-slovensko.cz/mista


Německo
Bad Kissingen
Druhé největší termální lázně v zemi leží ve středním Německu na řece Saale. Jde o půvabné lázeňské město s množstvím udržovaných parků a největší lázeňskou kolonádou v Evropě. Bad Kissingen je lázeňským městem se vším všudy, takže pokud sem zavítáte, můžete se těšit na bohatý kulturní i sportovní život, který obstarávají kavárny, restaurace, kasino, divadlo, kina i četná sportoviště.
I když byly tyto lázně původně určeny převážně lidem léčícím se s nemocemi vnitřních orgánů, látkové výměny, bolestmi zad, nebo ženskými obtížemi, v nedávné době prošly rekonstrukcí, která spočívá v jejich specializaci na wellness služby a celkovou relaxaci svých hostů. Bad Kissingen nabízí víc než tisíc čtverečních metrů vodní plochy, kterou tvoří soustava vnitřních i venkovních bazénů, parních lázní, vodních jeskyní, solných bazénů a dalších rozličných atrakcí.
Jak se tam dostat: Nejkratší cesta vede přes Rozvadov, po dálnici do Norimberku a odtud směrem na Würzburg. Po pár kilometrech dálnice na Kassel je značený sjezd přímo na Bad Kissingen.
Ceny: Lázně Bad Kissingen nabízejí svým návštěvníkům množství různě zaměřených programů a pobytů. Noc v dvoulůžkovém pokoji vyjde přibližně sto eur na osobu. Můžete si koupit jakési dvouhodinové bloky s tematicky zaměřeným programem, léčebnými a dalšími relaxačními procedurami, jejichž cena vás vyjde od sto padesáti do tří set eur.
Kontakt: Informace nejen o lázních samotných, ale i o městě a aktivitách, na které se v něm můžete těšit, získáte na adrese: www.badkissingen.de

Maďarsko
Budapešť
Maďarská metropole se pyšní tím, že jako jediné evropské hlavní město je zároveň lázeňskou velmocí. Na povrch tady tryská třicet pramenů, což je počet, který jinde na světě nemá obdoby. Z toho deset z nich je označeno za lázeňské. Jedněmi z nejoblíbenějších a nejznámějších lázní, které v tomto překrásném městě můžete navštívit, jsou Széchenyiho lázně. Jde o lázně postavené na horkém pramenu, který byl objeven poměrně pozdě, tedy na konci devatenáctého století. Ten tryská z hloubky téměř 1300 metrů pod zemským povrchem a dosahuje úctyhodné teploty šestasedmdesáti stupňů Celsia. V jeho vodě je obsažen hydrogenuhličitan hořečnatý, vápník a síra a kromě klasických pohybových obtíží se skvěle uplatňuje při zmírňování a léčení menstruačních potíží. To, co ale ze Széchenyiho lázní činí naprosto výjimečný zážitek, je jejich úžasná poloha a vybavení. Najdete je totiž přímo ve středu města, uprostřed Městského parku. Jsou jedním z největších lázeňských zařízení v Evropě a zařízeny jsou v novobarokním stylu, který jim dodává neopakovatelnou atmosféru. Jejich romantiku si můžete vychutnat ve třech velkých otevřených bazénech, termálních vanových lázních, bublinkových nebo slaných koupelích. Až vás poté relaxační a pitné kúry přestanou bavit, nic vám nebrání vyrazit za krásami a zábavou do města, které proslulo svým půvabem.
Jak se tam dostat: Jednoznačně nejkratší cesta vede po dálnici do Bratislavy a odtud pak po dálnici E60 rovnou do Budapešti.
Ceny: Celodenní vstupné do lázní vás vyjde na dva tisíce forintů (100 forintů/ 11,3 korun). Různé druhy masáží potom pořídíte za stejnou částku.
Kontakt: Další informace a aktuální akce, které budapešťské lázně pořádají, najdete na adrese: www.spabudapest.com

90609_vikZa_lazne_budap (Budapešť)
Snímek: Archiv

Harkány
Ačkoli Harkány, vzhledem ke své vzdálenosti od Čech, nejsou vhodné pro ty, kteří hledají pouze výlet na víkend, určitě byste si pro jejich návštěvu měli najít čas. Tyto lázně v jižní části Maďarska patří totiž k nejznámějším a nejvyhlášenějším lázeňským městům na světě. Zdejší obyvatelé tvrdí, že Harkány disponují minimálně dvěma stovkami slunečných dnů v roce a že pouhý pobyt zde léčí a uzdravuje. Když k tomu navíc připočítáte účinek termálních pramenů, které obsahují množství sulfidů a fluoridů, jeví se Harkány jako naprosto ideální místo pro relaxaci a zotavení. Přispívá k tomu i jejich půvabná poloha; město je obklopené vinicemi, což oceníte zvláště na podzim, kdy tady probíhá jeden z nejslavnějších festivalů vůbec, totiž festival vinobraní. Prameny tady dosahují teploty přes šedesát stupňů a hosté si tady mohou užít i bahenních koupelí a zábalů. Po celodenních koupelích a relaxačních procedurách vám potom určitě přijdou vhod scárdy, typické maďarské restaurace s vynikajícím jídlem, pitím, zpěvem a tancem.

Jak se tam dostat: Harkány leží na jihu Maďarska, prakticky na hranicích s Chorvatskem. Z Budapešti se vydejte po silnici E73 směrem na Pésc. Přímo ve městě je odbočka na chorvatské hranice, u kterých lázně objevíte.
Ceny: Ceny jednotlivých relaxačních balíčků se různí podle druhu procedur a doby trvání a jejich výčet najdete na uvedených webových stránkách. Pro ilustraci: za půlhodinovou medovou masáž zaplatíte necelých devět eur. Za pětidenní kompletní relaxační program zaplatíte sto devadesát eur.
Kontakt: Informace o lázních, městě a nabízených procedurách můžete získat na adrese: www.harkanyfurdo.hu.

Sárvár
Legendární maďarské lázně Sárvár leží na dvou termálních pramenech, z nichž jeden vyvěrá z hloubky dvanácti set metrů a má teplotu třiačtyřiceti stupňů. Druhý potom prýští dokonce z dvoutisícové hloubky a jeho teplota překračuje osmdesát stupňů Celsia. Alkalicko-hydrogenkarbonátový a sodíkovo-choridový pramen se vynikajícím způsobem osvědčují při rehabilitaci nejrůznějšího druhu. Lazeňský komplex je v Sárváru otevřený od roku 2002, takže se pyšní moderním a novým vybavením. O tom, že jde o lázně opravdu světového významu, svědčí skutečnost, že lázně a park se rozkládají na ploše větší než 55 tisíc čtverečních metrů s vodní hladinou, jejíž rozloha přesahuje 3600 metrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že Sárvár se snaží vycházet vstříc potřebám opravdu všech klientů, můžete si při návštěvě vybrat z krytých i polokrytých léčebných, stejně jako zážitkových bazénů. Počítáno je s vodní školkou, přímořskou zahradou, nebo třeba bazénem pro batolata. Lázně jsou vyhlášené relaxačními balíčky v rozsahu od jednoho do tří dnů, které jsou sestavené z procedur vybraných přesně podle potřeb a přání klienta.

Jak se tam dostat: Pokud se do Sárváru chystáte autem, vydejte se směrem na Bratislavu, odtud pak po silnici číslo 15 na Szombathely. Těsně před Szombathely sjeďte značenou odbočkou na Sárvár.
Ceny: Sárvár nabízí nepřeberné množství nejrůznějších balíčků cílených na krásu, vitalitu, relaxaci, párovou romantiku a další zaměření, jejichž aktuální ceny najdete na uvedených stránkách. Jednotlivé procedury se dají pořídit přibližně od deseti eur, wellness balíčky potom od třiceti eur.
Kontakt: Aktuální informace o poskytovaných službách, stejně jako kompletní ceník servisu, najdete na: www.badsarvar.hu

Bük
Jen pár kilometrů od Sárváru leží další lázně - Bük. Jedny z nejmodernějších v Maďarsku, protože termální pramen, na kterém lázně leží, byl objeven teprve před pětadvaceti lety. (Zajímavostí je, že ho objevili hledači ropy). Pramen v Büku se vyznačuje mimořádně vysokým podílem železa a jako pitná kúra je doporučován při zažívacích potížích. Teplota vody tady dosahuje necelých šedesát stupňů a můžete si vybrat z několika bazénů, v nichž je voda odstupňovaná od velmi kalné (a tedy nejvíc léčivé) po průzračnou vodu, ve které si můžete zaplavat. Kalnost vody je způsobena právě rozpuštěnými látkami a z praktického hlediska se nedoporučuje vstupovat do ní se šperky a novými plavkami, protože voda je potáhne barevným povlakem.
V okolí Büku se navíc nachází spousta pamětihodností a historických památek, které vás spolehlivě zabaví, až se vám omrzí povalování v bazénech.
Jak se tam dostat: Cesta do Büku je velmi podobná jako do Sárváru, dokonce i odbočka na cestě do Szombathely je ve stejné úrovni jako do Sárváru, pouze se odbočuje na druhou stranu (sjezd je značený). Bük se nachází pouhých 354 km od Prahy, takže jeho návštěva je vhodná i pro ty, kteří si chtějí návštěvu lázní naplánovat třeba jen na víkend.
Ceny: Jednodenní vstupenka pro dospělého do lázeňského komplexu vyjde na 1150 forintů. Na týdenní vstupné si tady připravte 7250 forintů.
Kontakt: Další informace, včetně přehledu služeb, ceníku a nabídky ubytování, najdete na stránkách: www.bukfurdo.hu. Příjemným bonusem je skutečnost, že stránky nabízejí možnost přepnutí do češtiny.

Ihned.cz