Léto plné radosti ze života

04.05.2011 15:30

 

V ústech pozvolna doznívá chuť vína, na rtech ulpěla ještě poslední kapka lahodného moku, kterou osuší paprsky teplého letního slunce. Odpolední posezení v zahrádce před vinným sklípkem je příjemné a osvěžující. Léto v Rakousku, to je léto v přírodě. Rakouské léto nabízí požitky pro všechny smysly, ať už uprostřed vinic, nebo v horách, u jezera, či v přívětivé kulturní krajině.

 “rakousko“/

Lehce rozčeřená hladina, sluneční paprsky odrážející se ve vodě, volavky vzlétající z rákosí. Tak vypadá léto u některého z mnoha rakouských jezer, kde se vzduch rozechvívá v počínajícím poledním žáru, a to je nejlepší chvíle ke skoku do chladivé vody. Komu by se odsud chtělo někam ke Karibskému moři? Jen křišťálově čistá voda smaragdově zeleného přírodního jezera může na člověka zapůsobit tak svěže a blahodárně. A v Rakousku je“rakousko“/ takových jezer na tři sta a prakticky všechna vynikají kvalitou rovnou pitné vodě. Léto u jezera může probíhat ve znamení aktivního sportovního odpočinku jako u korutanských jezer, ale stejně tak může být synonymem zcela poklidné relaxace.

 

Léto si lze vychutnat plnými doušky i tam, kde je poměrně krátké – v rakouských horách. Letní dovolená na horách může také znamenat to, že si nejdříve zalyžujeme na sněhových pláních ve Vysokých Taurách a pak se mnohem níž oddáme na terase u chaty působení hřejivých slunečních paprsků. Pro léto v horách“rakousko“/ jsou typické také zvuky, jako například zvuk zvonců na alpských pastvinách, které krávy, ovce a kozy dostanou na jaře při vyhánění na pastvu. A když se tyto zvony vyrábějí jako v Tyrolsku ručně v tradiční malé kovárně, zní každý z nich úplně jinak. Jejich cinkání je zdálky slyšitelné a představuje pro unavené pěší turisty neklamné znamení, že k další alpské salaši to už vůbec není daleko, a tam je čeká zasloužená chvíle odpočinku. Když pak hosté zasednou na chatě ke stolu, kde se podává právě vyrobený čerstvý sýr s rajčaty a svěžími bylinkami, připojí se k cinkání zvonců někdy také hudba, protože na pravé alpské salaši nesmí chybět tahací harmonika. A veselá nálada je jak známo nakažlivá.

 

Léto má také svou barvu. A v Rakousku je tou barvou zelená. Světle zelená jako rozlehlé, mírně zvlněné louky, jedlově zelená jako les vonící šiškami a jehličím, k němuž se ještě přidružuje vůně čerstvých lesních plodů a hub skrývajících se někde v mlází. A na horských loukách se na zeleném pozadí objevují barevné hlavičky lučních květin od vlčího máku po kopretiny, které jakoby vypadly ze zátiší starého mistra. “rakousko“/

Léto má ovšem i svou chuť. Takovou, jakou vyniká třeba sladký hruškový mošt v oblasti Mostviertel, který svou perlivou ovocnou svěžestí báječně hasí žízeň. Není divu, že mnozí turisté na kolech neodolají a uvíznou na statku, kde se prodává hruškový mošt, déle než měli v plánu, a na další trasu se vydávají až dávno po tom, co uhasí největší žízeň.

Z léta v Rakousku nám zůstane mnohem víc než jen vzpomínky. Vydejte se do této nádherné destinace a užijte si svoji dovolenou plnými doušky, ať už na horách nebo na břehu některého z nádherných rakouských jezer. Více informací o dovolené v Rakousku naleznete na www.Austria.info/cz