Oslavte Vánoce v pozemském ráji

29.11.2010 15:57

“vanoce-kvetina“/

Vánoce se už rychle blíží a s nimi i typická předvánoční horečka. Chtěli byste letos uniknout shonu a vydat se na pár dní k moři, kde byste mohli klidně odpočívat? Pak zamiřte do Dominikánské republiky, nádherné destinace, kde na vás čekají pláže se sněhově bílým pískem a azurové moře. Sluneční paprsky vás budou příjemně hřát po celém těle a vy si budete vychutnávat léto plnými doušky i v prosinci.

A jak vypadá Dominikánská republika v tomto nádherném čase? Vánoce zde patří mezi nejoblíbenější a dlouho očekávané svátky. Začínají dnem Noche buena, který se v Dominikánské republice slaví 24. prosince, ale již na začátku měsíce je ve vzduchu cítit pravá vánoční atmosféra. Téměř na každém kroku uvidíte stromečky ozdobené světly, mašlemi a dalšími různobarevnými ozdobami. V chudších rodinách je populární vánoční výzdoba pomocí větévky suchého stromu obarvené na bílo (charamico), která pak může být ozdobena stejně jako vánoční stromeček. U krásně nazdobeného vánočního stromečku, pak nesmí chybět ani tradiční vánoční betlém s Ježíškem. K vánočním svátkům patří také nádherná květina 'Estrella de Navidad', která je u nás známá jako vánoční hvězda.

Dominikánská republika je zemí, kde se zpívá a tančí téměř po celý rok. Jinak tomu není ani v době Vánoc. Téměř všude uslyšíte krásné koledy (aguinaldos), a jestliže rádi zpíváte, můžete se přidat ke zpěvákům v ulicích a užít si tuto příjemnou atmosféru naplno nebo jen vyzkoušet svůj pěvecký talent.  Většinou jde o skupinku tří až čtyř zpěváků (Pericos Ripiaos), kteří zpívají a hrají na kytaru, buben a akordeon. Chodí od domu k domu a přináší s sebou radost a pravou vánoční atmosféru.“santo-domingo“/  Rodiny je vždy pohostí buď teplým domácím zázvorovým nápojem (jengibre), sklenicí rumu nebo šálkem kávy. Ke zpěvákům se po cestě přidávají další lidé a všichni pak hrají, zpívají, tančí a hodují. Velká část koled se nese v rytmu tradičního merengue.

K pravé předvánoční náladě patří také výborné jídlo a Dominikánská republika je skutečným gastronomickým rájem. Pokud se rozhodnete navštívit tuto kouzelnou destinaci právě o Vánocích, určitě ochutnejte typické štědrovečerní menu, které může zahrnovat vepřové na rožni (cerdo asado) nebo pečené kuře (pollo asado) a jako přílohu rýži nebo hrách.

“vanoce-plaz“/

Dále se zde jedí různé zeleninové saláty z brambor, mrkve a hrachu (ensalada rusa) nebo tropická zelenina s mletým masem vařená v banánové slupce (pasteles en hojas). Příjemnou tečkou za výbornou večeří bude lahodný dezert. Mezi oblíbené dezerty patří puding, sušenky nebo dorty plněné čerstvými fíky. Po Štědrém dnu se pak servíruje sancocho, nejoblíbenější kulinářská specialita dominikánské kuchyně. Jde o pokrm ze směsi několika druhů masa, ke kterému se podává odděleně vynikající bílá rýže a čerstvé avokádo.

Vhodnou dobou k návštěvě Dominikánské republiky nejsou pouze Vánoce, ale také čas bouřlivých oslav příchodu nového roku. Ulice Dominikánské republiky se v této době zaplní lidmi, kteří se radují a tancují v rytmu bachaty a merengue. Jestliže se rozhodnete přivítat rok 2011 v hlavním městě Santo Domingu, navštivte centrum Malecón, kde se konají ty nejúchvatnější oslavy. Novoroční nebe se rozzáří pod záplavou nádherných ohňostrojů, světelných gejzírů a světlic. Dáte-li ale přednost některému z all-inclusive hotelů, určitě také neuděláte chybu. V tomto případě pro vás bude ideální volbou oblíbená turistická oblast Punta Cana. Zde na vás čekají nejluxusnější a nejkrásnější hotelové komplexy, které vás budou nejenom hýčkat a rozmazlovat svými kvalitními službami, ale nabídnou vám rovněž jedinečnou vánoční atmosféru a nezapomenutelné novoroční oslavy. Oslavte příchod nového roku na pláži ve světle ohňostrojů.

“novy-rok“/

Po divokých oslavách můžete příjemně relaxovat na některé z nádherných pláží a odpočívat například v houpací síti ve stínu kokosových palem s výborným koktejlem v ruce. Ti, kteří chtějí strávit první dny nového roku aktivně, se mohou oddat různým radovánkám, jako jsou plavba v lodi s průhledným dnem, šnorchlování, potápění nebo projížďky na koních po pláži. Pokud se vypravíte na toto úžasné místo v průběhu Vánoc, vězte, že vás čekají dny plné odpočinku a zábavy. Energii, kterou si odtud přinesete, pak využijete v průběhu dalších zimních dnů po návratu domů.

Vydejte se do této kouzelné země oslavit nejkrásnější svátky a přivítat rok 2011. Pro více informací o Dominikánské republice navštivte stránky www.GoDominicanRepublic.cz.